Hoogwaardige stoffen
Bij het ontwerp staat de stofkeuze altijd centraal. Alle materialen moeten van hoge kwaliteit zijn en de juiste valling hebben die wij voor ogen hebben. De kleding moet lang mee kunnen gaan en liefst ook een tweede leven kunnen krijgen.
Direct bij de bron
Onze keten is volledig transparant en goed traceerbaar. We kopen immers zelf direct in bij de bron: we bestellen zelf de stoffen en fournituren bij de fabrikanten. Dit is niet zoals dat bij de reguliere en grotere merken gaat. Meestal wordt de kleding via agenten of tussenkantoren door kledingateliers gemaakt die zelf de materialen bestellen. Daardoor hebben veel merken geen idee of ze daadwerkelijk dat krijgen wat ze besteld hebben. We willen bij volgende edities nog verdere stappen maken in het onderzoeken waar de grondstoffen van de stoffen vandaan komen
Alle stoffen en fournituren worden vervolgens naar ons atelier in Polen gestuurd die daar op kwaliteit gecontroleerd worden. Zo worden de stoffen getest op pillen, op kleurechtheid en treksterkte.
Materialen die lang meegaan
The Make kiest altijd voor materialen van hoge kwaliteit. De kledingstukken moeten een leven lang mee kunnen gaan, dat is het uitgangspunt. De eerste editie van The Make bestaat uit 30 kledingstukken die zijn gemaakt van hoogwaardige viscose, katoen, polyester/viscose blend, polyester, viscose/ linnen blend, polyamide/ elastaan blend en gebreide cashmere.
Ongeveer 25% van deze materialen zijn gecertificeerd met GOTS of Oekotex. Een deel van de eerste editie is gemaakt van ‘dead stock’. Stoffen die na producties van voormalige klanten van ons productie-atelier zijn overgebleven. Wij gebruiken eerst deze bestaande materialen voordat we nieuwe stoffen bestellen.
Voor toekomstige edities zullen wij zoveel mogelijk duurzame en gecertificeerde materialen kiezen waarbij we ook altijd letten op de technische levensduur van deze materialen. We streven ernaar om uiteindelijk een goede balans te vinden in materialen met een lange levensduur, een lage milieu-impact en een hoge mate van luxe en draagcomfort. Materialen die we graag (meer) zullen gaan gebruiken zijn onder andere GOTS gecertificeerde katoen, Responsible virgin wool (certified), Certified cashmere, recycled cashmere, certified linen, cupro, certified viscose (Eco-Vero van Lenzing), recycled cotton, regenerated wool.
We zijn ons bewust van het feit dat we nog meer duurzame keuzes kunnen maken. Vanwege de hoge klimaatimpact of vanwege gevaar voor dierenwelzijn maken we geen gebruik van zijde, bont, imitatiebont, leer, imitatieleer en angora.
Katoen
Onze katoenen blouses zijn gemaakt van GOTS gecertificeerde katoen. Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel productie van de vezels als de verdere verwerking daarvan in de stoffen en de kleding. Bij de teelt van de vezels worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Ook is er een waterbeheerplan. More info
Viscose/ Linnen
Voor enkele items is gekozen voor een viscose/ linnen blend. Linnen is heel sterk, heeft niet veel gif nodig en is van hoge kwaliteit. Er wordt veel minder water gebruikt bij de productie van linnen dan bij katoen. Wij hebben gekozen voor een blend met viscose waardoor het materiaal net iets zachter aanvoelt en toch 100% natuurlijk blijft.
Viscose
Net als modal, rayon en Tencel is viscose gemaakt van houtpulp. Helaas zijn er veel chemicaliën nodig om de stof te produceren. Ook weten we niet altijd zeker of er hout gebruikt is van duurzame bossen. Wij willen in onze toekomstige collecties alleen gebruik maken van meer duurzame viscose zoals Ecovero viscose van Lenzing of Enka viscose. Onze stoffenleveranciers bieden steeds meer duurzame viscose aan waardoor we dit 100% kunnen garanderen. Een groot deel van onze viscose items is gemaakt met een ketting van Enka, een gecertificeerde viscose gemaakt van houtpulp uit duurzaam beheerde bossen.
Polyester en polyamide
De synthetische vezels polyester en polyamide gebruiken wij puur en alleen vanwege de hoge kwaliteit en zeer lange levensduur die deze vezels garanderen. Groot voordeel van synthetische materialen is dat er geen land en veel minder water nodig is voor de productie van de vezel. Bovendien zijn polyester stoffen makkelijk recyclebaar.
Nadeel van synthetische vezels ten opzichte van natuurlijke vezels is dat zij deels verantwoordelijk zijn voor vervuiling van het zeewater, de zogeheten plastic soep. Echter, dit is voornamelijk het geval bij los geweven polyesters en bijvoorbeeld fleece. Wij gebruiken hoog getwiste garens waarbij aanzienlijk minder microvezels kunnen vrijkomen bij het wassen. Wij adviseren onze klanten om het wassen ook te beperken tot het minimum om ook tijdens de gebruikersfase de milieu impact te reduceren.
Wij gebruiken polyamide elastaan van Eurojersey. Deze hoogwaardige en kreukvrije polyamide wordt gemaakt door de fabrikant Sensitivefabrics, een Italiaans bedrijf dat sinds 2007 haar processen aanzienlijk heeft verduurzaamd. Hun gepatenteerde SensitiveEcoSystem project werkt aan het reduceren van milieudruk door middel van verminderen van watergebruik, energie en gebruik van chemicaliën. Ook werkt het bedrijf aan een methode die de CO2 voetafdruk meet gedurende het gehele productieproces waardoor zij continue in staat zijn hun impact te monitoren en te reduceren.
Wol
Wol en mengingen met wol gebruiken we weinig in onze collecties. In elk geval maken wij geen gebruik van wol waarbij het bekend is dat er veel dierenleed voorkomt, zoals bij angora. Als je van wol houdt, is het een fijn materiaal. Het maakt je warm als het koud is waardoor de verwarming een tikje lager kan. Bovendien kan wol goed gerecycled worden. Nadeel van wol is dat het vaak van ver komt. Dat kost veel energie en CO2. Wij hebben enkele truien in de collectie die gemaakt zijn van 100% cashmere. Alleen deze items produceren we niet in eigen beheer, maar worden geproduceerd via een Nederlandse agent in China. De truien zijn vervaardigd van gecertificeerde cashmere van Consinee.
Consinee is een garenfabrikant waar ethisch en verantwoord produceren hoog in het vaandel staan. Zij committeren zich aan milieuvriendelijke productie, dierenwelzijn en duurzaamheid. Zo is elke batch cashmere die zij verwerken 100% traceerbeer, omdat de geiten waarvan de cashmere afkomstig is, allen gechipt zijn. Zij werken zeer nauw samen met hun herders in Mongolië. Daarnaast gebruiken ze de meest geavanceerde verf- en productiemethodes. De trui is gebreid door de Cobalt groep. Onze klant kan aan de hand van een QR-code meer lezen over de herkomst van deze truien.
Verzorging van onze kleding tijdens de gebruikersfase
Een deel van de milieu-impact wordt veroorzaakt tijdens de gebruikersfase. Onze kleding wordt met veel liefde en aandacht ontworpen en geproduceerd. Wij vertellen onze klanten dat ze met goede zorg voor haar kleding de levensduur van haar kleding kan verlengen. Tijdloze kleding die lang mooi blijft belast het milieu minder. Wassen en drogen (in een wasdroger) kost veel water en energie en tast ook de vezel aan. Wij adviseren om kleding regelmatig te luchten en niet onnodig vaak te wassen. Onze kleding is niet geschikt voor een droogtrommel. Als de kleding naar een stomerij gebracht wordt, raden wij aan om te kiezen voor een eco-stomerij waar gewerkt wordt met biologisch afbreekbare chemicaliën. Een ander waardevol advies is het kopen van kleding die iets losser om het lichaam valt. Als kleding minder wrijving en spanning heeft zal er minder snel slijtage ontstaan.